A forrasztás, illetve a műszerészkedés egy külön szakma, amit elég nehéz elsajátítani házilag. Manapság mindenféle videókat találhatunk a Youtube-on, ami különféle forrasztási módszereket javasol az utca embere számára.

Ha hiszed, ha nem, én is így kezdtem

Horacsik Attila vagyok. Háromgyerekes édesapa, aki szakmai végzettsége alapján erjedésipari technikus. (Azaz sör és likőripar, élesztőgyártás stb. stb.) Ezzel a szakmai előképzettséggel kezdtem el a forrasztási tanulmányaimat autodidakta módon 2008–2009-ben.

Rengeteg oktatóvideót néztem végig a Youtube-on, ami általában segített, de sok esetben magamtól kellett rájönnöm a dologra.

Nem volt egyszerű dolgom, és rendszeres “ügyeskedéseimnek” sok záró-nyitó panel látta kárát. Sokszor állítottam be rosszul a hőfokot, és nem egy kapu távirányító füstölt el szó szerint.

Persze nem csak a hőfok kiválasztása, ami fontos lehet ebben a témában. Rengeteg apró trükköt kell ismerni ahhoz, hogy biztos kezű műszerész váljon az ember fiából.

Ezért óva intek mindenkit, hogy előképzettség nélkül próbáljon otthon olyan dolgokat művelni egy távnyitó panelen, ami egy műszerész kollégának is komoly feladatot jelentene!

Mivel nem arról vagyok híres, hogy könnyen feladom, egy idő után egyre jobbak lettek az eredményeim a kapu távirányító javítás területén. A mai állás szerint akár bádogos pákával is oda tudom forrasztani a miniatűr mikrokapcsolót a nyáklaphoz. Jól van na, nem dicsekszem tovább.

A lényeg, hogy elromlott távnyitó esetén is tudunk segíteni, még akkor is, ha

  • kimosódott a mosógépben
  • ráhajtott “valaki” a kocsival
  • úszott a zsebedben a strandon
  • belefolyt az elem
  • megolvadt a forró autóban

Ha a kis fekete chip a panelen nem sérült, kiforrasztjuk, és átépítjük egy új panelra.

kapu távirányító chip csere

Ha ez megvan, akkor nyert ügyünk van, és annyi távnyitó másolható, amennyit az ügyfél szeretne.

Egy dolgot kell észben tartanunk: akármilyen csúnyán is néz ki a kis szerkezetünk műanyag háza, illetve a belső zöld nyáklap, ha elhozod hozzánk,  biztosan találunk rá megoldást hogy ne maradj működőképes kapu távirányító nélkül.