Az elektromos garázskapu általában egy motorizált eszközből áll, amely automatikusan kinyitja és bezárja a garázskaput. A mechanizmus aktiválható egy vezeték nélküli rádiófrekvenciás, vagy számos más rögzített eszközzel, amelyeket az elektromos kezelő fő vezérlőegységéhez vezeték nélkül vezetnek be.

Kapu távirányító hőskor

Overhead Door Company

A texasi Lewisville-i székhelyű „Overhead Door Corporation” nevű cég találta fel 1921-ben a meglepő módon „felfelé emelhető garázskapu”-ra keresztelt eszközt. 1926-ban az első elektromos garázskapu nyitót is létrehozták. Nagyon kevés információ áll rendelkezésre a mechanizmusról, és arról, hogy milyen automatikus rendszert használtak ezek a korai ajtók.

Mivel erre az időre a gépjárművek használata egyre elterjedtebbé vált, nagyon valószínű, hogy ez megfelelő idő lett volna a garázskapuk fejlesztésére és automatizálásra.

garázskapu cikkAz 1931-es „Popular Science” magazin egy cikkben (kép jobbra) két külön feltalálót ír le, amelyek egyidejűleg teljesen függetlenül találtak fel egy rádióvezérelt automatikus ajtónyitót. A feltalálók Washingtonban, Illinoisban és Spokane-ban nagyon hasonló rendszereket fejlesztettek ki egy rádióadó segítségével, ami az ajtó automatikus működését kiváltja.

Az illinoisi feltaláló nyilvánvalóan valamilyen rádió kódrendszert használt, míg a Spokane rendszer egy meghatározott frekvencián alapult, a biztonság miatt. A cikk ismerteti az akadálybiztonsági mechanizmust és a világítás használatát is – ezeket a funkciókat még mindig használják a modern ajtókezelőkben.

A második világháború után az automatikus garázskapu-kezelők használata sokkal elterjedtebbé vált, és a garázskapu-meghajtások termékeit a kereskedelemben forgalmazták. Az 1946-os népszerű tudományos cikk leírja a chicagói Era Meter Company „Driv-Rite-In” garázskapu nyitóját, a termék képével a szekcionált ajtó fölött. Az egység nagyon hasonlít a modern kezelőkhöz, zárt fejű egységgel és enyhén megvilágítva.

1962-ben az angliai Bolton Gate Company forgalmazta a „Drivin” automatikus garázskapu működtető egységet, amely széles körben elérhető volt.

BARCOL kapu távirányító hirdetés

Hetvenes évek

A rögzített kódú rádió kéziadók kezdtek szabványos funkciókká válni. Ezek a rendszerek rögzített frekvencián működtek, és a rádióhullámok által átadott előre beállított kódot használtak az ajtónyitásra. A kódot általában a megfelelő „dip kapcsoló” sorozatával állították be mind az adóban, mind a vevőben. Ez sokkal magasabb szintű biztonságot nyújtott, bár a rendszerek érzékenyek voltak a „kódfogók” jellopásaira.

Kilencvenes évek

Az 1990-es években a rögzített kódrendszereket fokozatosan felváltotta a „ugrókódos” technológia. Ezek algoritmusokon alapuló digitális kódokon keresztül kommunikálnak. Ez gyakorlatilag megakadályozza a kódlehallgatás lehetőségét, és egy sokkal biztonságosabb rendszer. A kódokat most titkosító rendszerekkel továbbítják, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi a rádiórendszer „feltörését”.

Napjaink

A garázskapu technológiája a korai eszközök óta hosszú utat tett meg. A biztonsági mechanizmusok sokkal érzékenyebbek, és a biztonság sokkal jobb. A garázskapu kezelőit most már olyan termékekkel lehet aktiválni, mint például a digitális kulcs-transzponderek és a biometrikus ujjlenyomat-leolvasók. Még interneten és mobiltelefon-rendszerekkel is vezérelhetők. A garázs ajtajának motorjait jelenleg digitálisan vezérlik, és szervórendszereket használnak, amelyek lehetővé teszik a sebesség és az érzékenység pontos vezérlését.

Mi, a Horacsik Kft-nél hüvelykujjunkat mindig az események ütőerén tartva, a legmodernebb kapu távirányítók másolására is fel vagyunk készülve.

Keressen minket elérhetőségeinken!