„Ha van egy kalapácsod, mindent szögnek látsz”

Így tartja a mondás, és valóban ennek a honlapnak a karbantartási, szerkesztési munkái közben óhatatlanul előjött bennem sok-sok kapu távirányítós gondolat. Pillanatnyilag csak mezei kapukkal van dolgom, éppen ezért írtam pár sort magukról a kapukról. (Milyet szeretnék, ha lenne?) Pusztán felhasználói szemszögből. Hátha ez a néhány gondolatom másoknak is segít a választásban.

Mi kell hozzá?

  • kapu(k)
  • mechanika
  • elektronika
  • távirányító

Szerintem a távirányítós kapu helye nagyon nem mindegy, ha már az építkezéssel egyszerre tervezzük, jobb a helyzet, mint ha valami meglévő falba/kerítésbe kell applikálni a kaput.

Ha például a garázs az utcáról nyílik közvetlenül, a kapunyitó mechanika és az elektronika java egy száraz (esetleg fűtött) helyre lesz felszerelve, nem kell róla havat lapátolni, nem fagy be, stb.

Ha viszont van egy kapum az utcafronton és beljebb egy redőnyszerű garázskapum a ház falsíkjában, akkor két mechanika kell, ha száraz lábbal szeretnék bejutni a garázsba. Ha a ház messze benn van a telken, akkor a két távirányítható kaput nem lehet megúszni.

A meglévő oldalra nyíló kapuknál teleszkópszerű mechanikák szerelhetőek fel, ez talán kevésbé fagy le a nagy hóban (?), viszont nagyobb helyigénye van, mint egy tolókapunak. Ha a tolókapuhoz nincs elég hely oldalt (fal/kiskapu/fák stb. útban vannak) akkor a karos típus a nyerő.

Elgondolkodtató, hogy a karos kapu nyílási félkörében hagyott talicska/kerékpár nehezebben rakható el kívülről, a tolókapunál ilyen probléma nem merül fel.

Miből választhatunk

ha kifejezetten távirányítható garázskaput szeretnénk:

  • szekcionált (nem foglal el plusz helyet)
  • redőnyszerű (fent tekercsben tárolja az ajtót magasságbeli korlát)
  • billenőkapu (a garázs előtt plusz helyre van szükség)

Ha most építkeznék, egy szekcionált kapuval ellátott, utcafronti távirányítható garázskaput választanék.
Ha a biztonság és a kényelem is szempont, akkor a kerítésnél építtetnék egy tolókaput, és a távolabb elhelyezkedő házzal egybeépített garázskapun pedig szekcionált kapu lenne. A két kaput pedig ugyanaz a kapu távirányító működtetné, két külön gombbal.

Az előző házam saroktelken állt, és garázs ugyan nem volt, de egymás mögött két autónak is helyet adó tető volt a ház bejárati ajtajánál. Ha nem adtam volna el, idővel két távirányítható kapu lett volna rajta a sarok két oldalán, amivel megoldottam volna, hogy tili-tolizni kelljen a két autóval a kiállásnál.

Valahogy így:

Egy biztos, ha éppen egy hosszú útról érkezem haza esőben, rengeteg csomaggal, nincs mosolygósabb, szárazabb érzés, mint a kapu távirányító gombját megnyomva begördülni a házba 🙂

Megmondom őszintén, nem érdekel a mechanikai/elektronikai kivitelezés. Az alkatrészek tudják a dolgukat, megkapják a szervizelést és működjenek
megbízhatóan. Így voltam az autóimmal is mindig. A technika szolgáljon engem, és ne én őt. Természetesen elolvasom a használati utasítást és a rendszeres karbantartást is elvégeztetem szakemberrel. A távirányító hegyeket a nappali asztalán viszont utálom. Egyrészt nem környezettudatos, másrészt meg bénán néz ki. A telefonomra telepített applikációval (van rajta infra is) gyakorlatilag az összes eszközt tudom távirányítani.

Hogy megoldható-e az, hogy a telefonommal nyissam-zárjam a kapuimat, vagy erre a célra még mindig a legjobb megoldás a speciális kapu távirányító kütyü, erre a kérdésre remélem Horacsik Attila barátomtól hamarosan választ kapok 🙂