Kapu ill. garázs-távirányítóink évek hosszú sora alatt óriási kosz- és piszokréteget szednek össze, melyet néha el kell távolítanunk, mielőtt teljesen tönkremennének.
Ez a hibajelenség sokfajta kapu távirányítónál előfordulhat.
Egy másik ok, hogy a távirányító nyomógombok alsó részén az érintkező gombok megkopnak, a lekoptatott gumibillentyűk pedig elkenődhetnek és elkoszolják az érintkezőket a kapu távirányító paneljén.

Megelőzés!

kifolyt-kasputaviranyito-elem

Akármilyen ostobán is néz ki, nagyanyáink zacskóba csomagolós módszere a kapu távirányítónál is tökéletesen beválik. Időnként nem árt kivenni és megnézni az elemet, nehogy kifolyjon!

 

(eddig az állapotig nem szabad eljutni)

 

Néhány javítási ötlet:

  • Először elég a kapu távirányítót szétszedni, jó meleg mosószeres vízzel lemosni, mind a távirányító paneljét, mind a nyomólapot.
  • Ha ez a tisztítási mód kevésnek bizonyulna, a kapu távirányító nyomógombjainak alsó érintkezőit (mintha egy radírt használnánk) pár cm hosszan satírozzuk egy tiszta fénymásoló papíron. Ezt a műveletet akár 10-15-ször ismételjük meg! Sajnos mivel hozzászoktunk, hogy erősen kell megnyomni kapu távirányítónk gombjait, így az eddigi javítási módokat gyakran meg kell ismételnünk.
  • Ha az előző két kapu távirányító javítási mód sem segít, akkor egyetlen megoldás marad. Az érintkezőket vezető anyaggal kell ellátni.
    taviranyito-javito-foliaAz alufólia is megteszi, de az nem igazán tartós. Vannak olyan ezüst, öntapadós fényes lapocskák, amelyeken az ezüstfelületet vezető bevonattal látják el. Használat előtt ellenőriznünk kell az ellenállást. Egy univerzális ellenállásmérő műszerrel a fóliától 1-2 mm-re néhányszor tíz ohm-ot kell kapnunk (az érték mindenképpen 100 ohm alatt legyen). Ha ez így van, akkor ez a fólia a legjobb választás nekünk! A fóliából sniccerrel, vagy éles szikével apró négyzeteket vágunk, esetleg irodai papírlyukasztóval kis korongokat, így megkapjuk új érintkezőinket. A megtisztított nyomólapra a védőpapír eltávolítása után ezeket felragasztjuk. Ezeket az érintkezőket könnyű lesz lecserélni, ha elkopik, vagy leesik kaputávirányítónkról.

Amennyiben ez sem segít, akkor marad a kapu távirányító másolása, melyben természetesen szívesen segítünk.