… avagy az emberi lustaság a köbön

Mai modern világunkban szinte minden háztartásban megtalálható legalább 2-3 féle távirányító. Egy távirányító a tv-hez, egy a hifi berendezéshez, egy a klímához és a kaput is távirányítóval nyitjuk és zárjuk, rohanó világunkban nagy úr a kényelem.
Lustaságunk lassan odáig fajulhat, hogy a kaputávirányító is egy másik hasonló távirányító segítségével repül majd a kezünkbe ahelyett, hogy felállnánk és megkeresnénk 🙂

Hogyan hogyan fajult idáig a modern kor embere és a távirányító bimbózó kapcsolata és meddig lehet ezt még fokozni?
Először nézzük meg, hogy mit is jelent, mit takar a távirányító megnevezés.

A távirányító az elektronikai és electrotechnikai eszközök egy tartozéka. Általában televíziók vagy SET TOP BOX-ok, ill. kapu távirányítója is lehet.
A távirányító a leggyakrabban infravörös fény kibocsátására ad parancsokat, az ezek vételére felkészített szerkezeteknek pld.: televízió. (Itt jegyzem meg, hogy a kapu távirányítók ill. garázs-távirányítók más elven működnek, mint infrás társaik).

Az ezen eszközökhöz tartozó távirányítók kicsi maroknyi eszközök, melyek vezeték nélküli több gombos változatban elérhetők.
Ezen modern eszközök általánosságban elmondható, hogy a távirányítón elvégezhető minden szükséges beállítás, lásd tv, videó stb.
Míg a kapu távirányító beállításnál a kapu vevőjére is szükség lehet. Ugyanis sokszor a kapu motor vevőjére kell feltanítani a kapu távírányítót.
Míg a tv esetében infravörös fényjelzésekkel jut el a jel a vevőig, addig a kapu távírányítónál rádiós (200-845,33MHZ) jeleket sugárzunk a kapu motorja felé.
Bár a leggyakrabban használt jeltovábbítási technika az infravörös sugárzás, (TV, DVD) mégis a mi kapu távirányítóink rádiós frekvenciatartományokon dolgoznak. Miután megtudtuk, hogy mit is jelent az a szó, hogy távirányító, nézzük hogyan alakult ki ez a bonyolult rendszer, mellyel az emberek egyre lustábbak lettek.

Figyelem!!! Meglepő adatok következnek!

Már a középkotban léteztek kapuk és kapu távirányítók, (most tényleg azt hiheti az olvasó, hogy nincs ki a négy kerekünk, de gondoljunk bele, a várkapu ill. a csapórács működtetésébe, és rájövünk, hogy a láncos csörlő, (amit vagy 4-5 ember működtetett) is egy bizonyos kezdetleges kapu távirányító ill. mechanikus távirányító volt).

felvonohid

Ugorjunk kicsit az időben!

A modern távirányitók elődjének nevezhető távvezérlőt (ami első volt saját kategóriájában) Nikola Tesla amerikai-szerb feltaláló készítette el 1898-ban.
A távirányítót egy electrotechnikai kiállításon mutatta be a tisztelt nagyérdeműnek a Madison Square Garden-en, ahol egy hajót vezérelt bizonyos rádióhullámok segítségével, ez volt a „Teleautomaton„.teleautomationA következő felfedezés, ami a kapu-távirányítók kifejlődését elősegítette, 1903-ban a párizsi tudományos akadémián Leonardo Torres Quevedo mutatta be, melyet Telekino-nak nevezett el.
Ez a szerkezet lényegében egy robot volt, ami utasításoknak engedelmeskedett rádióhullámú távirányítón keresztül.
A modern távirányítóval történő vezérlés alapkövét rakta le ezzel a találmányával a tudós 1906-ban e rádiófrekvenciás távirányítóval épségben partra vezérelt a nyílt tengerről egy hajót Billvao kikőtőjére.
A technológiát lövedékek és torpedók távirányítására is ki akarta fejleszteni, de a projekt nem kapott állami finanszírozást, ezért ezzel a tervével felhagyott.

Ezután több mint 25 év kellett, mire 1932-ben felszállt az első távirányítású repülőgép, mely távirányító adó-vevőt a 2. világháború során a németek szinte tökélyre feklesztettek, a német Wasserfall rakéta alakalmazásával.

De a kapu távirányítóval való vezérlés MÉG MINDIG váratott magára!

(Személyes véleményem, hogy biztos egyszerűbb lett volna, egy kaput vezérelni egy távirányítóval, mint egy rakétát, de mindegy).Az első kezdetleges mobiltelefonokhoz hasonlóan az első távirányítók sem mikroszkópikus méretükről voltak híresek. Valószínűleg kevesen gondolnánk, hogy az 50-es években az első távirányítók, amelyeket a televiziókhoz használtak, még kábellel csatlakoztak a készülékekhez.

A Lazy Bone nevű távirányító csak ki és be kapcsolásra és csatorna váltásra volt képes.

vezetekes.tv-taviranyito

Nem tartott sokáig, hogy a Zenith electro technikai gyár továbblépjen és kifejlessze az első fényerősséggel működő távirányítót, amely mindenféle drót és összekötés nélkül működött. Ez az elemlámpára hasonlított eszköz volt a Flash Matic.

Ezt a távirányítót Eugene Polley feklesztette ki 1905-ben. A távirányítóból kibocsátott fénnyalábból kellett a televizió megfelelő részére célozni. Ezzel az eszközzel már le is lehetett halkítani a televiziót, ha valakinek telefonhívása volt, vagy más dolga akadt.
Sajnos napsütésben önálló életre keltek a csatornák, mivel a televizíó a napsugarakat összetévesztette a távirányítók által kibocsátott fénysugarakkal.

zenith-space-command

Ezen változtani kellett, ezért a Zenith piacra dobta az ultrahangos távirányítót, ezt futurisztikus módon Space Commander névvel illeték. Itt már arra is figyeltek, hogy a készülék esztétikus legyen ill. több praktikus funkcióval el legyen látva.

Egyedül az ember legjobb barátja, a kutya nem örült az új távirányítónak, ugyanis az ultrahangos suárzás nem kicsit zavarta a hallását.

Ezután jelentek meg a rádiófrekvenciával és infravörös technológiával működő távirányítók, az utóbbit a mai napig használják a tv távirányító piacon. A rádiófrekvenciás készülékeket pedig a kapu távirányító piac ragadta magához.

 

 

flash-matic táviranyito

Legeslegvégül megszülettek az univerzális távirányítók. Ezt az Apple társalapítójának köszönhetjük (Steve Wozniak).

1987-ben ez óriási találmány volt a távirányítók kategóriájában. A kapu távirányító piac is ez időben kezdett éledezni. Először csak könnyen másolható fix kódos kapu- és garázs-távirányítók láttak napvilágot, de az ezredforduló elmúltával egyre bonyolultabb ugrókódos kapu távirányítók jelentek meg.
A legújabb verziók már több csatornások, ahol minden csatornát külön kell hozzátanítani a vevőhöz. Ez a legújabb ugrókódos technológia, mely csak pár éve lézeik a kapu távirányító piacon.

És egy kis önreklám a végére:
Akár fix kódos, akár ugrókódos a kapu távirányítója, mi a legújabb technológiával másoljuk akár egy, akár több csatornás.
Az Ön kapu távirányító másoló szakembere:
Horacsik Attila
0670-289-5109