A kapu távirányítók kialakulásának története

//A kapu távirányítók kialakulásának története

A kapu távirányítók kialakulásának története

… avagy az emberi lustaság a köbön

Mai modern világunkban szinte minden háztartásban megtalálható legalább 2-3 féle távirányító. Egy távirányító a tv-hez, egy a hifi berendezéshez, egy a klímához és a kaput is távirányítóval nyitjuk és zárjuk, rohanó világunkban nagy úr a kényelem.
Lustaságunk lassan odáig fajulhat, hogy a kaputávirányító is egy másik hasonló távirányító segítségével repül majd a kezünkbe ahelyett, hogy felállnánk és megkeresnénk 🙂

Hogyan hogyan fajult idáig a modern kor embere és a távirányító bimbózó kapcsolata és meddig lehet ezt még fokozni?
Először nézzük meg, hogy mit is jelent, mit takar a távirányító megnevezés.

A távirányító az elektronikai és electrotechnikai eszközök egy tartozéka. Általában televíziók vagy SET TOP BOX-ok, ill. kapu távirányítója is lehet.
A távirányító a leggyakrabban infravörös fény kibocsátására ad parancsokat, az ezek vételére felkészített szerkezeteknek pld.: televízió. (Itt jegyzem meg, hogy a kapu távirányítók ill. garázs-távirányítók más elven működnek, mint infrás társaik).

Az ezen eszközökhöz tartozó távirányítók kicsi maroknyi eszközök, melyek vezeték nélküli több gombos változatban elérhetők.
Ezen modern eszközök általánosságban elmondható, hogy a távirányítón elvégezhető minden szükséges beállítás, lásd tv, videó stb.
Míg a kapu távirányító beállításnál a kapu vevőjére is szükség lehet. Ugyanis sokszor a kapu motor vevőjére kell feltanítani a kapu távírányítót.
Míg a tv esetében infravörös fényjelzésekkel jut el a jel a vevőig, addig a kapu távírányítónál rádiós (200-845,33MHZ) jeleket sugárzunk a kapu motorja felé.
Bár a leggyakrabban használt jeltovábbítási technika az infravörös sugárzás, (TV, DVD) mégis a mi kapu távirányítóink rádiós frekvenciatartományokon dolgoznak. Miután megtudtuk, hogy mit is jelent az a szó, hogy távirányító, nézzük hogyan alakult ki ez a bonyolult rendszer, mellyel az emberek egyre lustábbak lettek.

Figyelem!!! Meglepő adatok következnek!

Már a középkotban léteztek kapuk és kapu távirányítók, (most tényleg azt hiheti az olvasó, hogy nincs ki a négy kerekünk, de gondoljunk bele, a várkapu ill. a csapórács működtetésébe, és rájövünk, hogy a láncos csörlő, (amit vagy 4-5 ember működtetett) is egy bizonyos kezdetleges kapu távirányító ill. mechanikus távirányító volt).

felvonohid

Ugorjunk kicsit az időben!

A modern távirányitók elődjének nevezhető távvezérlőt (ami első volt saját kategóriájában) Nikola Tesla amerikai-szerb feltaláló készítette el 1898-ban.
A távirányítót egy electrotechnikai kiállításon mutatta be a tisztelt nagyérdeműnek a Madison Square Garden-en, ahol egy hajót vezérelt bizonyos rádióhullámok segítségével, ez volt a “Teleautomaton“.teleautomationA következő felfedezés, ami a kapu-távirányítók kifejlődését elősegítette, 1903-ban a párizsi tudományos akadémián Leonardo Torres Quevedo mutatta be, melyet Telekino-nak nevezett el.
Ez a szerkezet lényegében egy robot volt, ami utasításoknak engedelmeskedett rádióhullámú távirányítón keresztül.
A modern távirányítóval történő vezérlés alapkövét rakta le ezzel a találmányával a tudós 1906-ban e rádiófrekvenciás távirányítóval épségben partra vezérelt a nyílt tengerről egy hajót Billvao kikőtőjére.
A technológiát lövedékek és torpedók távirányítására is ki akarta fejleszteni, de a projekt nem kapott állami finanszírozást, ezért ezzel a tervével felhagyott.

Ezután több mint 25 év kellett, mire 1932-ben felszállt az első távirányítású repülőgép, mely távirányító adó-vevőt a 2. világháború során a németek szinte tökélyre feklesztettek, a német Wasserfall rakéta alakalmazásával.

De a kapu távirányítóval való vezérlés MÉG MINDIG váratott magára!

(Személyes véleményem, hogy biztos egyszerűbb lett volna, egy kaput vezérelni egy távirányítóval, mint egy rakétát, de mindegy).Az első kezdetleges mobiltelefonokhoz hasonlóan az első távirányítók sem mikroszkópikus méretükről voltak híresek. Valószínűleg kevesen gondolnánk, hogy az 50-es években az első távirányítók, amelyeket a televiziókhoz használtak, még kábellel csatlakoztak a készülékekhez.

A Lazy Bone nevű távirányító csak ki és be kapcsolásra és csatorna váltásra volt képes.

vezetekes.tv-taviranyito

Nem tartott sokáig, hogy a Zenith electro technikai gyár továbblépjen és kifejlessze az első fényerősséggel működő távirányítót, amely mindenféle drót és összekötés nélkül működött. Ez az elemlámpára hasonlított eszköz volt a Flash Matic.

Ezt a távirányítót Eugene Polley feklesztette ki 1905-ben. A távirányítóból kibocsátott fénnyalábból kellett a televizió megfelelő részére célozni. Ezzel az eszközzel már le is lehetett halkítani a televiziót, ha valakinek telefonhívása volt, vagy más dolga akadt.
Sajnos napsütésben önálló életre keltek a csatornák, mivel a televizíó a napsugarakat összetévesztette a távirányítók által kibocsátott fénysugarakkal.

zenith-space-command

Ezen változtani kellett, ezért a Zenith piacra dobta az ultrahangos távirányítót, ezt futurisztikus módon Space Commander névvel illeték. Itt már arra is figyeltek, hogy a készülék esztétikus legyen ill. több praktikus funkcióval el legyen látva.

Egyedül az ember legjobb barátja, a kutya nem örült az új távirányítónak, ugyanis az ultrahangos suárzás nem kicsit zavarta a hallását.

Ezután jelentek meg a rádiófrekvenciával és infravörös technológiával működő távirányítók, az utóbbit a mai napig használják a tv távirányító piacon. A rádiófrekvenciás készülékeket pedig a kapu távirányító piac ragadta magához.

 

 

flash-matic táviranyito

Legeslegvégül megszülettek az univerzális távirányítók. Ezt az Apple társalapítójának köszönhetjük (Steve Wozniak).

1987-ben ez óriási találmány volt a távirányítók kategóriájában. A kapu távirányító piac is ez időben kezdett éledezni. Először csak könnyen másolható fix kódos kapu- és garázs-távirányítók láttak napvilágot, de az ezredforduló elmúltával egyre bonyolultabb ugrókódos kapu távirányítók jelentek meg.
A legújabb verziók már több csatornások, ahol minden csatornát külön kell hozzátanítani a vevőhöz. Ez a legújabb ugrókódos technológia, mely csak pár éve lézeik a kapu távirányító piacon.

És egy kis önreklám a végére:
Akár fix kódos, akár ugrókódos a kapu távirányítója, mi a legújabb technológiával másoljuk akár egy, akár több csatornás.
Az Ön kapu távirányító másoló szakembere:
Horacsik Attila
0670-289-5109

By | 2016-12-05T19:43:30+01:00 július 13th, 2014|Általános cikkek|0 Comments

A szerzőről:

Szólj hozzá

Vásárlói vélemények

Autókulcs másolás, Barkácsbolt
4.7
Based on 225 reviews
powered by Google
Patrik István Némethy
Patrik István Némethy
19:35 05 Jul 20
99-es octavia kukcsát vittem oda javítattni, sajnos nem működött a távirányító része. Kettő nap alatt megcsinálta. Ha már ott voltam kapunyitot is csinaltattam😁 Nagy kedves és segítőkész! Mindenkinek ajánlom! 😁😉
Bárány Barna
Bárány Barna
21:22 12 Jun 20
Beugrottam motor nélkül megérdeklődni, hogy utolsó immobiliseres kulcsról tud-e másolni FZ6 kulcsot., kell-e hozzá rendelni nyerskulcsot, stb. Befutott, megnézte elég erős-e a jel vagy kell-e hozzá a motor (nem azzal voltam épp ott). 5 perc nem telt el és már a kezemben volt a másolt kulcs!!! Tökéletesen működik. Villámgyors munka, segítőkész, közvetlen, mindenkinek csak ajánlani tudom!
Tibor M.
Tibor M.
17:03 04 Jun 20
Udvarias, gyors egy kicsit borsos az ár de máshol se olcsóbb.
Gabor Benyovszky
Gabor Benyovszky
15:08 15 Mar 20
Csupa felkiáltó jel! Ilyen helyet ritkán találok! Az eladótól bármit lehet kérdezni! Itt MINDEN és MINDENMÁS is kapható! Mindenben tud segíteni, őszintén és szakavatottan! Ezen a helyen a "jézuskától a géppuskáig" kapható minden!
Szanto Arpad
Szanto Arpad
16:01 23 Feb 20
Mindenkinek csak ajánlani tudom. 2 távirányitót vittem hozzá az egyik mikrokapcsoló hibás volt a másik pedig kuka pedig 3-4hónapja vettem az Illatos úti nagyhírű boltból. Pénteken leadtam nála délután és már tegnap hívott is hogy kész van az egyik ami javítható volt. Plusz kértem egy általa forgalmazott tanítható távot is. Mindkettő hibátlanul működik ahogy igérte. Jóval messzebbről nyit mint idáig bármelyik. Az ár pedig abszolút korrekt. Új elem+mikrókapcsoló csere+ feltanítás +1db új táv 11ezer párszáz Ft. Sok sok ilyen hozzáállású ember kéne. Nem akart azonnal eladni egy új távot (ami biztos hogy egyszerübb lett volna mint javítgatni) hanem azt mondta megnézi és ha érdemes akkor megcsinálja! Így lett! Köszönöm szépen. Árpi Fótról!
Péter Torba
Péter Torba
15:25 22 Feb 20
Immobiliseres autó kulcs kapcsán jártam ott. A problémámat 5 perc alatt megoldotta. Nagyon hozzáértő és kedves az úriember. Legközelebb is őt keresem. Köszönöm
Pál Juhász
Pál Juhász
18:39 25 Jan 20
Nem vagyok egyszerű eset, mindig olyat keresek, ami nincsen. Speciális csavarokat, lehetetlen formájú szerszámokat. Természetesen nála sem lehet minden, de eddig még mindent pár nap alatt beszerzett amire szükségem volt. És persze ami a legfontosabb, nem OBI-s áron. Mindenkinek csak ajánlani tudom!
Tibi Sinka
Tibi Sinka
12:11 13 Jan 20
Nagyon közvetlenek, segítőkészek, megoldják azt is amit más nem tud!!! Mindenkinek ajánlom őket!
Imre Nagy
Imre Nagy
15:27 10 Jan 20
Kaputávirányítót vásároltam, és taníttattam fel.Gyorsan és szakszerűen ,tanácsokkal eggyütt készítettek el!
Patrik Fehér
Patrik Fehér
10:48 09 Jan 20
Egy autó kulcsot szerettünk volna másoltatni ez 3800ft-ba került mellyel nem lett volna gond ha működött volna. Vásárláskor elmondta, hogy ha nem sikerül (mintha tudta volna) akkor hozzam vissza az autó indító zárját majd abból megpróbálja újra összeb*szni. Sikertelen teszt után szerettünk volna vissza menni segítséget kérni, de bezárt és a telefont sem vette fel pedig megbeszéltük, hogy vissza jövök kint voltam próbálkozni. Kénytelen voltam rendelni új pengét melyet egy kínai cég (alixpress) az eredeti kulcs elküldött FOTÓJÁRÓL sikeresen készített egy marást mely tökéletesen MŰKÖDIK!!! (1200ft) Ez a senkiházi egy egyszerű kocsi kulcsot sem tud lemásolni, hogy bízzon rá az ember többet...
Fruzsina Tieger
Fruzsina Tieger
23:27 07 Jan 20
Szerettünk volna egy autókulcsot másoltatni ami persze nem sikerült... Kidobott pénz, időpazarlás ráadásul új pengét is szerezhettem be, amit azóta sikerült hozzáértővel megcsináltatni minden fennakadás nélkül. Szemmel láthatóan a másolt pengén nem egyeztek a formák az eredetivel.
Sándor Vida
Sándor Vida
09:30 14 Dec 19
Korrektség, gyorsaság, jófejség! És még ajándékot is kapott a fiam! Mi kell még? Köszönjük!
Kata V
Kata V
10:53 11 Dec 19
Kis helyen szinte minden. A szűk hely ellenére is türelemmel várnak a sorukra az emberek, és kerülgetik egymást, mert tudjuk, megéri várni. Lelkiismeretes kiszolgálás, amiben tudnak segítenek.
Ferenc Mátyás
Ferenc Mátyás
09:43 24 Nov 19
HA LEHETNE TÖBB CSILLAGOT ADNÉK KEDVES UFVARIAS GYORS KISZOLGÁLÁS!SOKMINDEN VAN ÉS AMI NAGYON FONTOS VASÁRNAP IS VÁRNAK MINKET AKIK MÉG VASÁRNAP SE FÉRÜNK A BŐRÜNKBE😁KÖSZÖNJÜK HOGY VAGYTOK NEKÜNK!😁👍👏ZALÁN PICIT SZŰKÖS A HELY DE SZERINTEM EZT IS MEGOLDJÁK MAJD IDŐVEL😁TOVÁBBI SOK SIKERT KÍVÁNOK NEKTEK CSAK ÍGY TOVÁBB!!!
Roland Kuris
Roland Kuris
08:08 24 Oct 19
Maximálisan meg vagyok elégedve velük, barátságos fogadtatás, precíz gyors munka. Ajanlani tudom.
Paizs Leslie
Paizs Leslie
17:54 14 Oct 19
Nagy királyok👍 Vasárnap is nyitva ha zárral kapcsolatos problèmával mèsz oda tutira mindent megtesznek Ja ès náluk nincs olyan hogy drága,szuper árak. A "döglöttmadártól a homokóráig minden van náluk "ha valami kerti állatartási vagy barkács holmi Esetleg kutyaeledel kell.
Laszlo Magar
Laszlo Magar
07:22 11 Oct 19
Egy kis üzlet, de szinte mindent lehet kapni. Profil a kulcsmásolásban, autótól a lakásig
Betyár Magyar
Betyár Magyar
15:54 08 Oct 19
Profi, hozzáértő és kedves hozzáállás/kiszolgálás! Nincs lehetetlen..... 😎
Zoltán Magenheim
Zoltán Magenheim
12:05 30 Sep 19
Igazi ügyfélközpontú, családias kisvállalkozás, ahol még tényleg igyekeznek jó minőségű munkát végezni korrekt áron, ráadásul nagyon barátságos, közvetlen stílusban beszélnek az ügyféllel, "ha más nem vállalta el, hozzánk hozd nyugodtan" hozzáállással. Ja, és a másolt kulcs könnyebben nyitja a zárat, mint a gyári Honda 😀 Jó, hogy vannak még ilyen kisvállalkozások Magyarországon!
Marianna Botyánszky
Marianna Botyánszky
19:29 26 Aug 19
A nyár utolsó hétvégéjén vasárnap reggel nyolckor percre pontosan nyitott mégis elnézést kért, hogy késett. Mi pedig azt sem akartuk elhinni, hogy egyáltalán nyitva van😃 Rendkívül figyelmes, segítőkész, gyors, precíz!!!! Minden minden szupermaximum!!!! Nincsenek megfelelő szavak... bárcsak mindenki így állna a munkájához. Nagyon köszönünk mindent! Végre tökéletesen indul a kocsink az új kulccsal. Minden esetben csak Attilát fogjuk ajánlani!!!
László Kéry
László Kéry
17:54 19 Aug 19
Hát eddig több alkalommal másoltattam itt kulcsot is és távirányítót kapuhoz. Eddig a legérdekesebb kéréseimet is maradéktalanul teljesítették(pl 2 távirányítóból egyett csináltak,...). Nagyon elégedett vagyok. Jó áron, gyorsan és nagyon segítőkészen. Kifejezetten ajánlott kategória, több ilyen szakember kellene a világba.
palika labadi
palika labadi
10:20 03 Aug 19
Gyors, olcsó, precíz/pontos. Nem is kell több, hogy őket keressem legközelebb is ha kulcsmásolós bajom lesz.
Zoli Maricsek
Zoli Maricsek
08:06 18 Jul 19
Bicskakulcs ház cseréje miatt kerestem fel őket! Gyorsan, minőségi anyagból dolgoznak. Nagyon szép lett a végeredmény is, így elégedetten távozhattam. Köszönöm szépen mégegyszer a szakszerű, gyors munkát! Üdv.: Golf 4-es :)
Zsuzsa Katona
Zsuzsa Katona
15:20 17 Jul 19
Egy szuper kis bolt, ahol mindent megtalálni! Ha valami netán még sincs, akkor beszerzik! Köszönjük Attila!
tothne dezsy julia
tothne dezsy julia
16:51 10 Jul 19
Maximális szakértelem, barátságos árak! Többedjére ránt ki minket a bajból! Csak ajánlani lehet.
Viktor Karácsonyi
Viktor Karácsonyi
11:10 27 Jun 19
Renault clio-hoz másoltattam kulcsot. Profi gyors olcsóbb mint máshol!!! Csak ajánlani tudom!!! Köszönöm!!!
Zsolt Molnár
Zsolt Molnár
14:15 17 Jun 19
Kocsikulcs házat voltam cseréltetni (peugeot), és kocsikulcsot másoltatni. A munkájuk nagyon precíz és gyors, az árak nagyon kedvezőek. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Joco Maki
Joco Maki
13:44 28 May 19
A kiszolgálás praktikus és udvarias, az árak nagyon jók! Többször inkább ide jövőnk vásárolni mert ahogy említettem az árak nagyon jók!
Roland Kállai
Roland Kállai
09:33 09 May 19
Köszönöm mégegyszer a gyors és költséghatékony precíz munkát😉👊 Nagyok vagytok👍
János István Lubcsenka
János István Lubcsenka
15:44 25 Apr 19
Üdv, mindenkinek, én ma voltam először az üzletben, amely elég zsúfolt, de a tulajok semmi perc alatt megtalálták amit kértem, autókulcsot voltam másoltatni, gyorsan vettem még egy-két dolgot. A kiszolgálás gyors, a másolás is hamar megvolt. A tulajnak azt kívánom hogy így tovább, én ajánlom mindenkinek. üdv, a Ford focusos.
Tibor Stingel
Tibor Stingel
14:53 19 Apr 19
A tulaj srác mindent elkövet hogy a vásárlò elégedett legyen
István Roskó
István Roskó
10:09 10 Apr 19
Nagyon gyors és precíz. Mindenki inkább új távírányítót adott volna el nekem a régi rossz helyett, ő ügyesen megjavította és így olcsóbban megúsztam a dolgot. Csak ajánlani tudom mindenkinek!
Énvagyok magam
Énvagyok magam
16:34 09 Apr 19
Az egyik legjobb árat adta Attila a másoláshoz. Kb 5 perc alatt elkészült. Addig is jót beszélgettünk.A munka gyors és jó volt a kiszolgálás maximálisan korrekt. Ajánlom mindenkinek. Nagyon jó fej.
zol thaan
zol thaan
19:31 27 Feb 19
Nagyon segítőkész családi vállalkozás, nem utolsó sorban Budapesten itt kaptam a legjobb árajánlatot. Bár a családias jelleg a kis helyiségben is megmutatkozik, a sorbanállók száma csak a választásom igazolta. További sok sikert kívánok nekik, ügyfelek meg úgyis lesznek! 😀
Simon Tibor
Simon Tibor
12:55 18 Aug 18
Maximális szakértelem,gyors precíz munka. Csak bátran firduljon hozzá mindenki.
David Szabó
David Szabó
15:53 16 Dec 17
100%-os megelégedettség!!! Profi munka! Gyors és megbizható! Csak ajánlani tudom! ;-)
Ágnes Bordás
Ágnes Bordás
11:30 27 Aug 17
Az autókulcs beletört ès a kettètört kulcsról tökèletes másolat kèszült!!! Csak ajànlani tudom!!!! Profi munka ès kiváló kiszolgálás!!!
István Sápi
István Sápi
10:39 31 Jul 17
Állandó vevő vagyok a boltba de évek múlásával is kedvesek, segitőkész. Akármilyen problémával fodulok hozzájuk mindig segitenek,legyen az barkácsfelszerelés, álllateledel, kulcs másolás(akár autókulcs) vagy akármi ami a profilba tartozik. mindenkinek csak ajánlani tudom. Csak igy tovább!!!
István Roskó
István Roskó
17:21 12 Jul 17
Toyota kulcsot másoltattam itt, hibátlan lett. Külön érdekesség volt, hogy a kutyám megkóstolhatta az általuk javasolt kutyatápot :) Jártam már úgy, hogy a szupermarketben vett nagy zsák kutyaeledelt el kellett ajándékoznom, mert valamiért nem ízlett az ebnek... ezek az apró figyelmességek mutatják meg igazán, ki az igazi vevőbarát kereskedő. Mindketten "jó szájízzel" mentünk ki a boltból, Én is a kutyám is :) Ebben az üzletben tényleg minden van!
Peter Nagy-Tusa
Peter Nagy-Tusa
09:04 30 May 17
Kedves kiszolgálás, amiben tudnak igyekszenek segíteni és megoldást találni.
Next Reviews