Mielőtt kapu távirányítót vásárol vagy rendel, nagyon kérem figyelmesen olvassa el az alábbi tájékoztatót.

A rádió adó-vevő rendszerekről ill kapu távirányítókról általánosságban

A kapukat nyitó-záró elektronika leggyakrabban használt kiegészítői a kapu távirányítók, távkapcsolók, kapunyitók stb. (Ki hogy nevezi.)

Használatuk során ezek a tárgyak sokszor összetörnek, elrepednek, megeszi a kutya őket, leesnek, beragadnak a gombjaik, lekopnak a felirataik, és végül működésképtelenné válnak. Ilyen esetben kénytelen az ember lecserélni őket. Több éves tapasztalatom szerint nagyon sok esetben a felhasználónak fogalma sincs, hogy milyen gyártmányú vagy típusú kapu, ill. garázs-távirányítót használ, ami elég nehézzé teszi a megfelelő távirányító utánrendelését. Egyes szerelők, telepítők sem könnyítik meg a távirányító használók dolgát, mivel sok esetben (akár műszaki, akár anyagi megfontolásból) különböző gyártók termékeit kombinálják. (Például egy bizonyos gyártmányú rádióvevőhöz, más gyártmányú motort, ill. kapu távirányítót telepítenek.)

Éppen ezért nem minden esetben igaz, hogy amilyen a kapu távirányító márkája, olyan a motor márkája is. Mivel a rádióvevő fogadja kapu távirányító jelét, és a rádióvevő ad jelet a motor vezérlésére, ezért a rádióvevő határozza meg, hogy melyik kapu távirányító jelét fogadja. Vannak olyan gyártók, akik csak a saját gyártású rendszerüket használják, amely kapurendszerek más konkurens távirányító jelét nem fogadják. De természetesen léteznek univerzális távirányítók, amelyek számos, a piacon jelen lévő kapumotort képesek vezérelni.

Hogyan próbáljam beazonosítani rádió adó-vevő rendszeremet?

kapumozgato-motorElőször meg kell próbálni beazonosítani a meglévő kapu távirányítót. Ha a távirányítón van felirat, (típus, gyártmány) akkor az utánrendelés egyszerű a gyártmány típusa alapján. Ha a kapu távirányítón nincs felirat, akkor meg kell próbálni beazonosítani a kapu működtető automatika gyártóját, ez így sok esetben működik, de néha a kapunyitó automatika és a kapu távirányító nem kompatibilisek egymással. Ha nincs felirat a motoron (típus, gyártmány), akkor le kell venni a motor burkolatát és be kell azonosítani az elektronika vezérlését. Ez egy áramköri alaplap sok apró led-del és más apró alkatrésszel. Nézzük meg, hogy van-e valamilyen felirat a panelen.

Mit tegyek, ha nem sikerült beazonosítani rádió adó-vevő rendszeremet?

Ha nem sikerült sem a kapu távirányítót, sem a rádió adóvevőt, sem a vezérlő panelt, sem a kapu automatikáját beazonosítani, akkor kérem, fényképezze le a kapu távirányítóját, ill. a motor burkolatát és a burkolatot levéve a rádióvevőt és a vezérlő panelt. A fényképeket elküldve az attila@horacsik.hu mail címre, valószínűleg be fogom tudni azonosítani, hogy milyen kapu távirányítóra lesz szüksége.

Fontos-e kapu, ill. garázs-távirányítónk frekvenciatartománya?

A kérdésre a válasz igen, mert számos különböző frekvencián működnek távirányítóink. Régebben használt frekvencia a 315 MHz, napjainkban azonban leggyakrabban azonban a 433,92 MHz, ill. a 868 MHz különböző változatai vannak elterjedve.

Megjegyzem:
Az azonos frekvenciatartományon működő kapu távirányítók nem kompatibilisek egymással, ezért kérem, ne rendeljen saját távirányítója kiváltására azonos frekvenciájú, de más gyártású kapu, ill. garázs távirányítót.

Fontos-e a kapu-távirányító kódolása?

Igen, mert a távirányító a kódolást teszi egyedivé, ez biztosítja azt,hogy más ne tudja az Ön kapuját vagy garázsát kinyitni. A távirányítók régebben fix kódolásúak voltak, az ún. „DIP” kapcsolós kódbeállítás volt a legnépszerűbb. Ez a legegyszerűbb kódolási forma, melynek lényege, hogy a motor rádióvevőjén és a kapu-távirányítón is a kódkapcsolóknak egyazon állásban kellett állniuk. Ahogy aztán fejlődött a technológia, a „DIP” kapcsolók eltűntek, és egyedi fix kódot kaptak a kapu-távirányítók.kapu-taviranyito-dip-kapcsolo
A fix kódos távirányítókat lassacskán felváltják az ugrókódos rendszerek, melyek sokkal biztonságosabbak. Ezek a távirányítók az ugrókód elve alapján minden egyes gombnyomás után más kódot generálnak, ill. bocsájtanak ki egy bizonyos algoritmus alapján, amit csak az ehhez tartozó rádióvevő tud fogadni.

Nagyon fontos!

NEM kompatibilisek egymással a fix és ugrókódos kapu távirányítók! Bár néha vannak kivételek, elsősorban olyan univerzális távirányítóknál, amelyek képesek fix kódosként kezelni az ugrókódos távirányítót, de ez olyan ritka, mint a fehér holló. Ebből következik, hogy fix kódos távirányítót nem tudunk kiváltani ugrókódos távirányítóval, ill. fordítva, ugró kódos távirányítót sem tudunk kiváltani fix kódos távirányítóval, ezért kérem ezek kiválasztását bízza szakemberre.

Vajon mit tehetünk, ha nagyon régi típusú a kapu távirányítónk?

Rengeteg olyan távirányítóval találkozok, amelyek több mint 10 éve működnek, de a gyártó megszűnt, vagy még működő cég a forgalmazó, de már nem gyártja az elavult távirányítót, és nem gondolkodik annak kiváltásáról. Nem kell megijedni, mivel vannak olyan univerzális távirányítóink, amik képesek kiváltani a régebbi társaikat, úgyhogy akármi problémája akad régi elavult távirányítójával kapcsolatban, hívja bizalommal szaküzletünket!

Mi a különbség az eredeti és az univerzális (utángyártott) kapu távirányító között?

Meglepő, de meg kell mondjam, hogy az eredeti távirányító sokkal silányabb minőségű mint az után gyártott ill. univerzális távirányító,mely sokkal masszívabb, megbízhatóbb működésű.
Szeretném leszögezni,hogy előbb vagy utóbb mindegyik tönkremegy, tehát örökéletű az utángyártott távirányító sem lesz, de sokkal időállóbb, mint az eredeti, mert robusztusabb, de nem kifejezetten nagyobb kivitelű. (Kemény műanyag keret fém gombok, melyek lefedhetőek, kivitele kulcstartóra akasztható jellegű).

kaputaviranyito-masolas-alaptipusok-2
Mindent összevetve ne ijedjen meg az univerzális, ill. utángyártott kapu távirányítóktól! Ugyanolyan megbízhatóak, mint az eredeti, sőt.

A különböző gyártmányú távirányítókat ki tudja-e váltani egy utángyártott/univerzális távirányító?

A válaszom igen. Egy családon belül sok esetben különböző kapu-automatizálás működik. Más gyártmányú elektronika (adó-vevő) működteti a kertkaput és más a garázskaput, amihez két különböző távirányítót használunk.

Különböző gyártmányú távirányítókat is ki tudunk váltani egyes univerzális, utángyártott távirányítónkkal, így elég egy távirányítót használni, hogy külön-külön gombnyomásra tudjon két vagy több automatikát (panelt) működtetni. Ha ilyen rendszerrel van felszerelve a garázs, ill. kapu automatikája, megpróbálhatunk „két távirányítóból egyet csinálni „. Ehhez kérem, küldje el a meglévő távirányítók adatait, ill. fotóit az attila@horacsik.hu mail címre. Megpróbálok megoldást javasolni, és a meglévő távirányítók beazonosítása után egyetlen univerzális távirányítót hozzátanítani a rendszerhez. Amennyiben további kérdései lennének, kérem, hívjon telefonon, szívesen állok rendelkezésére:

 

Horacsik Attila
06-70-289-5109
„Az Ön kapu távirányító szakértője”