A százéves kapu távirányító

Akárcsak az autók, a kapunyitók is a huszadik század találmányai. Közismert, hogy az első tömeggyártásra szánt autó Henry Ford legendás T-modellje volt. Gondoljunk bele, hogy korábban a polgárok sem autóval, így pedig garázzsal sem rendelkeztek! A leleményes C.G. Johnson meglátta ebben ez üzleti lehetőséget, így 1921-ben megalkotta a mai napig ismert kapu távirányító típust, mintegy 13 évvel azután, hogy az első T-mobil legurult a gyártósorról. A feltaláló elektromos kapuja pillanatok alatt népszerű lett, mivel használatával nem kellett kiszállni a kényelmes autóból.

Ford a garázsban

Kapu távirányító mindenkinek!

A korai rendszereket ugyan a villamosság hajtotta, azonban ezek mégsem voltak vezetéknélküli technológiák. Kezdetben a sofőrök a beparkolás előtt és után egy-egy gombnyomással adtak parancsot, a vezérlők pedig a garázsba voltak beépítve. A fejlődés következő állomása az 1930-as évekre tehető, ugyanis ekkor már elérhető és alkalmazott technológia volt a rádiófrekvencia alapú távvezérlés. Érdekesség, hogy akkoriban ezeket a rendszereket a gépkocsikba építették be. C.G. Johnson termékeit egyszerűen imádták az emberek az Egyesült Államokban, ahol mindent az autósok kényelmére szabtak!

Autózás

Tömegigény és egyedi algoritmusok

A kapunyitó rendszerek divathullámként terjedtek el a kertvárosi lakosok körében, holott ez a technológia számos hiányossággal bírt. Gyakran megesett, hogy a szomszédok ugyanazt a frekvenciát használták, így egyetlen gomb lenyomásával az utca több kapuja egyszerre kitárult. A megoldást az 1970-es években meghonosodott, úgynevezett DIP kapcsolóval felszerelt kapu távirányító hozta el. Ennek a műszaki megoldásnak az a lényege, hogy a kapu távirányító sokkal szélesebb frekvenciatartományra lett beprogramozva, így az kevésbé lett lemásolható.

Az első a biztonság!

A távvezérlésű kapuk szorosan összefonódnak a biztonság kérdésével, ugyanis azok fegyverré is változhatnak. Bár az első tervekben szerepeltek az akár emberéletek is megóvó szenzorok, a garázskapuk évtizedekig ezek nélkül is forgalomba kerülhettek. Sajnos több tragédiának kellett megtörténnie ahhoz, hogy a döntéshozók megköveteljék a biztonsági érzékelők alkalmazását (az Egyesült Államokban egy 1993-as szövetségi törvény rendelkezik erről). Nagyon gyakran az áldozatok figyelmetlen gyermekek voltak, ám miután szigorítottak a kapukra vonatkozó előírásokat, sikerült közel nullára visszaszorítani a hasonló haláleseteket.

Kapu távirányító vázlat

Okosodó kapurendszerek

A jó öreg garázskapuk szerepe egyre csökken, mivel az online vezérlésű, telefonról is irányítható rendszerekké a jövő, s egyre inkább a jelen is. Bizonyos, hogy az otthonok digitalizációja megtörténik a közeljövőben, addig viszont továbbra is feladatunk lesz a távvezérlésű kapuk működtetése. Várunk bennetek kapu távirányító feladatokkal a hét MINDEN napján! Keressetek az elérhetőségeink bármelyikén!